Páginas

jueves, 6 de febrero de 2014

No als Jocs de la Vergonya!

Els propers Jocs Olímpics d'Hivern, que tindran lloc entre els dies 7 i 23 de febrer a la ciutat de Sochi, Rússia, amenacen amb convertir-se en una fita històric a en la vulneració dels Drets Humans. La popularment cridada llei “anti gais”, que castiga amb multes i fins i tot amb penes de presó a els qui manifestin públicament la seva homosexualitat o bisexualitat, així com l'expressió de la seva identitat transsexual, pot convertir aquesta data esportiva en un clar exemple d'intolerància i discriminació. Sochi 2014 entraria així en l'honorable llista de les dates negres de l'esport, situant-se al nivell dels Jocs Olímpics de Berlín en 1936, organitzats pel Govern del Partit Nazi sota una bochornosa i criminal propaganda racista.

L'executiu rus, amb Putin al capdavant, sembla no estar preocupat pel rebuig internacional que la seva injusta legislació està provocant, més aviat tot el contrari. Malgrat les protestes de diferents atletes, gens apunta al fet que vagi a haver-hi un canvi en la política del Kremlin, que rep el suport de les institucions russes més retrògrades. En aquest punt, l'Església Ortodoxa es presenta com a capdavantera dels “beneficis” de l’heteropatriarcat, defensant posicionaments clarament orientats a la discriminació i l'odi, tant cap a les dones com cap a les orientacions no heterosexuals. Recentment el president Vladimir Putin ha aparegut en televisió donant un missatge que pretenia ser conciliador: “la gent pot sentir-se lliure i en pau, però per favor deixin als nens en pau”, va declarar, i que no ha fet sinó avivar encara més el foc de la indignació. La unió que ve fent des de fa temps la propaganda oficialista russa entre les vivències LGTBI i la pedofilia no fa sinó evidenciar, una vegada més, el malintencionat de qui pronuncia tals paraules amb el paradoxal objectiu de tranquil·litzar.

Des de l'Àrea de Llibertat d'Expressió Afectiu Sexual (ALEAS) denunciem manifestament aquest tipus d'estratègies com una forma més de legitimar la criminalització de les persones LGTBI a ulls de les capes populars, atès que aquest tipus de polítiques dirigides a la discriminació i l'odi d'un ampli espectre de la societat guarda relació amb el control social de la sexualitat, control que sofreixen principalment aquestes capes populars en un context capitalista com el rus.

D'altra banda, tampoc els governs que es autoproclamen defensors dels Drets Humans, com Estats Units o la pròpia Unió Europea, adquireixen una actitud seriosa i ferma en aquest assumpte. Ni uns ni uns altres, tenen com una veritable prioritat en la seva agenda el desenvolupament dels Drets Humans de manera efectiva al seu propi territori. La pena de mort institucionalitzada en alguns estats dels EE.UU, la situació d'exclusió social i pobresa que sofreixen les persones LGTBI en el capitalisme nord-americà, o l'ús de mètodes inhumans com les fulles i els murs a les fronteres de la UE per controlar els fluxos migratoris, són només alguns exemple d'això.

Des de ALEAS-EUPV no podem sinó condemnar rotundament les declaracions del President Putin i cridar al boicot i al rebuig internacional cap a uns jocs que seran una vergonyosa expressió de l'exclusió i la repressió LGTBIfòbiques. És tremendament preocupant que el col·lectiu LGTBI rus estigui sofrint directament l'atac d'un govern que hauria de respectar i protegir els seus drets. La legislació “anti gai”, vigent des de juny de 2013, no només suposa la imposició del silenci i la invisibilitat pública a les persones LGTBI pel fet de ser-ho, sinó que fomenta la creació d'un clima social contrari a tot aquell, a tota aquella, que no s'ajusti a la norma heterosexual vigent.

Perquè no acceptem la imposició de la seva moral estreta, retrògrada, intolerant; perquè totes les persones, independentment de la seva orientació sexual i identitat de gènere, tenen dret a viure la seva sexualitat lliurement i la seva expressió de gènere sense coaccions; perquè no acceptem passos enrere en la igualtat; perquè els col·lectius russos per les llibertats sexuals no estan sols; perquè l'esport ha de ser eina d'unió i transformació social, des de ALEAS-EUPV diem, cridem, NO als “Jocs de la Vergonya”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario